top of page
Foto van schrijverMuchos Colores

Recept: Fabada Asturiana

Hoewel Paco afkomstig is uit het Zuiden van Spanje, zijn wij beiden ook verliefd op Asturië. Deze provincie ligt in het Noorden van Spanje en heeft een Atlantisch klimaat: meer regen, en meer gematigde temperaturen. Door het regenachtige klimaat trekt Asturië minder toeristen dan de Costa's in het Zuiden, maar dit is niet terecht. Asturië heeft enorm veel te bieden: het is de groenste provincie van Spanje, en herbergt ook het ruige hooggebergte Picos de Europa. De stranden zijn prachtig en steden zoals Oviedo en Gijón zijn absoluut een bezoek waard.


En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gastronomie! Vandaag delen we het recept van het meest typische gerecht uit Asturië: Fabada Asturiana, een stoofpot met grote witte bonen en gerookte vleeswaren. Een stevig gerecht uit de bergen van Asturië, waar je je op een winterse dag heerlijk mee kan verwarmen.


Ingrediënten voor 4 personen:


Fabada Asturiana
  • 500 gram fabes (grote witte bonen uit Asturië, als je deze hier niet kan vinden kan je een andere witte bonensoort gebruiken)

  • 250 gram gerookt spek (panceta)

  • 2 Spaanse chorizo's

  • 2 Morcillas (Spaanse bloedworst)

  • Een snuif pimentón de la vera dulce (gerookt Spaans paprikapoeder)

  • Water




Het recept:


Het recept van fabada asturiana is eenvoudig, maar het resultaat zal vooral afhangen van de producten die je gebruikt. De vleeswaren geven de smaak aan de fabada, dus het is belangrijk om deze van kwaliteit te kopen. Wij brachten de "compango" (benaming voor de vleeswaren die gebruikt worden in fabada) mee uit Asturië, maar je kan deze ook vinden in bijna alle supermarkten in heel Spanje, en vaak ook in de winkels met Spaanse specialiteiten in België en Nederland.


Laat de bonen vooraf een nacht weken in water. Doe hetzelfde met de compango: deze vleeswaren zijn immers gerookt en gezouten, en door ze ook te laten weken in water zal je ze ontzouten. Zo vermijdt je dat je fabada te zout wordt.


Doe de geweekte bonen in een ruime kookpot en voeg water toe zodat het water 2 vingers boven de bonen staat. Breng aan de kook. Zodra de bonen beginnen te koken, voeg je een theelepel pimentón de la vera toe, en laat je de bonen "schrikken" door wat koud water toe te voegen. Doe nu ook de vleeswaren mee in de pot. Prik vooraf eerst een paar kleine gaatjes in de chorizo en morcilla zodat ze niet ploffen tijdens het koken.


Breng opnieuw aan de kook, en laat vervolgens de bonen een tweede keer schrikken door opnieuw koud water toe te voegen. Dit zorgt voor een beter kookproces. Nu moet het geheel een uur tot anderhalf uur koken op een laag vuur, afhankelijk van de soort bonen die je gebruikt. Het is de bedoeling dat de bonen boterzacht worden zonder dat ze breken. Daarom roer je beter niet in de pot, maar je kan wel af en toe met de kookpot schudden ipv te roeren.


Na ongeveer een uur en als de bonen botermals zijn zonder te breken (proef even of ze de gewenste textuur hebben) zet je het vuur uit en laat je het gerecht even rusten.


Voor het serveren haal je de vleeswaren uit de pot en snijdt ze in genereuze stukken. Serveer de fabada in diepe borden, of nog beter, mooie Spaanse soepkommen, en leg de vleeswaren er bovenop. Wij eten de fabada graag met een beetje stokbrood, guindillas (Spaanse groene pepers) en een glaasje Asturiaanse cider.


Smakelijk!



1.364 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page